Bedrifter med bilflåter må tilpasse seg nye utfordringer og vilkår kontinuerlig. Arval Mobility Observatorys årlige undersøkelse, Flåte- og Mobilittetsbarometer 2025, har avdekket viktige trender innen tre sentrale områder: bærekraft, kostnadseffektivitet, og tilfredshet blant medarbeidere.
Arval Mobility Observatory gjennomfører årlige analyser av mobilitetstrender både på europeisk nivå og for det norske markedet. For å oppnå et helhetlig bilde av flåteutvikling og mobilitetsspørsmål ble 8061 flåteledere fra 28 land intervjuet i år.
”Årets undersøkelse viser at behovet for en tydelig strategi for næringslivets mobilitet blir stadig viktigere, med fokus på miljømessige, økonomiske og menneskelige ressursaspekter. Norge fortsetter å være i forkant når det gjelder elektrifisering, ladeinfrastruktur og alternative mobilitetsløsninger. HR-krav får en større rolle i implementeringen av mobilitetsløsninger. Det er tydelig at bedrifter ser dette som en nøkkel til å styrke merkevaren sin, redusere utslippene og tiltrekke seg og beholde ansatte”, sier Frank Svenhard, Director Nordic Consulting.
Årets Flåte- & Mobilitetsbarometer viser seks viktige trender for fremtiden i det norske markedet:
- 85% av selskapene har eller planlegger å implementere en ladepolicy
- Kostnadseffektivitet er fortsatt i fokus, hvor 32% av selskapene har tatt inn brukte biler i flåten for å redusere kostnadene.
- Elektrifiseringen vokser, 94% av selskapene, som har personbiler, har eller planlegger å anskaffe elektriske eller hybridbiler i flåten.
- 38% av selskapene vurderer å enten innføre fullservice leasing eller benytte seg mer av denne leasingløsningen ytterligere i løpet av de neste 3 årene.
- HR og mobilitet går hånd i hånd. Bedrifter ser i økende grad mobilitetsløsninger som en måte å tiltrekke seg og beholde talenter på.
- 46% av selskapene har tilkoblede kjøretøy i dag og ytterligere 22% har en plan om å bruke data fra telematikk i løpet av de neste tre årene.
De ulike trendene som er observert i rapporten gjør det mulig for aktører i transport- og mobilitetssektoren å få en bedre forståelse av dynamikken og utviklingen i bransjen. Denne innsikten hjelper dem til å ta strategiske beslutninger. For å møte disse endringene må bedrifter ha en klar strategi for elektrifisering, kostnadseffektivitet og ansattes mobilitetsbehov.
Be om å få tilsendt hele rapporten


Metodikk 2024/2025
Det uavhengige selskapet Ipsos gjennomførte denne undersøkelsen. Så mange som 8 061 intervjuer i 28 land ble gjennomført fra 26. august til 6. november 2024. Deltakerne ble rekruttert og intervjuet per telefon. Landene som er inkludert i studien er: Østerrike, Tyskland, Belgia, Spania, Frankrike, Hellas, Italia, Luxembourg, Nederland, Polen, Portugal, Storbritannia, Tsjekkia, Slovakia, Romania, Sveits, Finland, Danmark, Norge, Sverige, Mexico, Canada, USA, Tyrkia, Marokko, Chile, Peru og Brasil. Selskapene som inngår i undersøkelsen har minst ett kjøretøy i sin flåte.
I Norge ble det gjennomført 300 intervjuer med selskaper etter følgende kriterier:
- • 53% var bedrifter med 1 til 99 ansatte
• 27% var selskaper med 100 til 249 ansatte
• 20% var selskaper med 250 ansatte eller flere
Om Arval Mobility Observatory
Arval Mobility Observatory (AMO) er en, uavhengig forsknings- og intelligensplattform som gir en detaljert, autoritativ innsikt i mobilitetsverden. AMO tar sikte på å samle inn gi, objektiv og nøyaktig informasjon som kan deles med alle interessenter, for å hjelpe dem med å bedre forstå det nye mobilitetsparadigmet vi opererer i, og for å støtte dem i å navigere i jungelen av et stadig voksende utvalget av tilgjengelige mobilitetsløsninger.
www.mobility-observatory.arval.com